puszka.pl - pysznie!

Kotlety ze szpinaku doprawione miętą

Z podanych składników wyszło dwanaście całkiem sporych kotletów, po 30 kalorii każdy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

400 g szpinaku (najlepiej mrożonego rozdrobnionego)
1 średnia cebula (100 g)
50 g kaszki manny
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka mąki razowej
2 łyżeczki oleju kukurydzianego do smażenia
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Na suchej patelni rozmrozić i odparować szpinak. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zrumienić na 1/2 łyżeczki oleju, połączyć ze szpinakiem.

Do zielonej masy dodać kaszkę, otręby i mąkę, odstawić na około dwadzieścia minut, żeby kaszka napęczniała, doprawić miętą i pieprzem.

Smażyć partiami po cztery kotlety (kłaść jak placuszki i uklepać łopatką) na prawie suchej (1/2 łyżeczki oleju rozsmarowane pędzlem) patelni.

Wskazówki i uwagi:

Przepyszne z chrzanem!
Nadesłał(a) mathilda, dnia: Mar 8, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: