puszka.pl - pysznie!

Pikantna pasta / dip z soczewicy z grillowaną papryką konserwową

Genialne smarowidło kanapkowe. Przesmakowity dip do gotowanych warzyw. Doskonała alternatywa dla kupnych ketchupów, sosów etc. Delicious! Z podanych składników wychodzi około 300 gram pikantno-paprykowej pasty, której porcja (20g) dostarcza 25 kalorii.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g suchej zielonej soczewicy
2 grillowane papryki (70 g) konserwowe bez skóry (ze słoika...)
1 łyżeczka pasty sambal oelek (ewentualnie zmielonego chili lub pieprzu kajeńskiego)

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć na noc (około 8 godzin), ugotować (około 5 minut) w świeżej wodzie, zmiksować.

Do powstałej masy dodać sambal. Paprykę pokroić w kostkę (można ją zmiksować z soczewicą, jeśli ktoś chce mieć zupełnie gładką pastę) i porządnie wymieszać z soczewicą.
Nadesłał(a) mathilda, dnia: Mar 8, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: