Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych
Skład potrawy wyglądać może dla niektórych dziwnie (ogórki kiszone na ciepło?), ale krokiety te są zadziwiająco dobre :) Przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i od tej pory robię te krokiety od czasu do czasu. Świetne jako samodzielne danie, ale można też pewnie podać z jakąś surówką.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
ziemniaki (najlepsze z obiadu z dnia poprzedniego)
cebula
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
bułka tarta
opcjonalnie: mąka, jajko
sos ogórkowy:
ogórki kiszone - 5 średnich sztuk
margaryna lub olej
mąka na zasmażkę
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, możliwie dobrze odparowujemy (położyć odcedzone ziemniaki na chwilę na gazie, aby pozbyć się zbędnej wody) i dokładnie rozgniatamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Mieszamy dokładnie ziemniaki, cebulę (bez tłuszczu, na którym się smażyła), gałkę, sól i pieprz (najwygodniej łapkami), formujemy krokiety i obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej lub w samej bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto.
Sos: ogórki (bez obierania) trzemy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i dusimy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem aż do odparowania wody. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy aż ogórki zmiękną. Zagęszczamy zasmażką.
Usmażone krokiety polewamy gorącym sosem.
Wskazówki i uwagi:
Sosu nie powinno się zagotowywać, tylko utrzymywać gorący.
Twoje zapiski: