puszka.pl - pysznie!

Czerwona fasola po kijowsku - krokiety z zawiniętym masłem czosnkowym


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

650 g czerwonej fasoli (red kidney) z puszki
150 g lekko podsuszonego białego chleba
25 g masła
1 posiekany por
1 łodyga posiekanego selera naciowego
sól
pieprz

masło czosnkowe: masło, czosnek, 1 łyżka pietruszki
1 jajko
bułka tarta
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Czerwoną fasolę ugniatamy widelcem w misce i mieszamy ze startym chlebem do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy przez około 5 minut posiekanego pora i selera. Następnie dodajemy na patelnię masę fasolową, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Przygotowujemy masło czosnkowe - mieszamy masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną pietruszką.

Po ostygnięciu masy formujemy z niej 4 równej wielkości owalne paszteciki. Masło czosnkowe dzielimy na 4 części i kładziemy po jednym kawałku na środku każdego pasztecika. Masę fasolową formujemy tak, aby kawałek masła znalazł się wewnątrz pasztecika.

Uzyskane paszteciki panierujemy w jajku i tartej bułce, smażymy na patelni po 7-8 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
Podawać od razu :))
Nadesłał(a) Aradia, dnia: 2010-03-01 13:15:05.945
Źródło/autor przepisu: Z kuchennej półeczki "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey

Twoje zapiski: