puszka.pl - pysznie!

Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym

Sajgonki to potrawa kuchni wietnamskiej, gdzie nazywają ją "nem". Sajgonki są proste w wykonaniu, choć dosyć pracochłonne. Ale warto!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

10 arkuszy papieru ryżowego
szklanka surowego białego ryżu (np. długoziarnistego)
4 średniej wielkości pieczarki
cebula
1 marchewka
pół puszki kukurydzy
mała puszka zielonego groszku

sól
płaska łyżeczka curry
sos sojowy
kawałek korzenia imbiru
ząbek czosnku
mieszanka ziół (np. zioła prowansalskie)
pieprz

olej do smażenia

do tego np. dip chrzanowy:
4 łyżeczki sosu chrzanowego [*] lub chrzan wymieszany majonezem (może być roślinny)
1 łyżeczka musztardy
opcjonalnie: odrobina wasabi (chrzan japoński - uwaga, bardzo ostry)

Przygotowanie:

Farsz: ryż ugotować z dodatkiem soli i curry, pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Pieczarki i cebulę usmażyć, dodając sos sojowy, imbir, czosnek, zioła, sól i pieprz. Marchewkę ugotować (gdy wybieramy opcję ze startą marchewką, można ją udusić razem z pieczarkami). Mieszamy ryż, pieczarki, kukurydzę, groszek i marchewkę.

Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie (np. w głębszym talerzu, lub szerokim garnku) aż zmięknie, ale się nie rozpadnie (około 20 sekund), przekładamy na wilgotną ściereczkę i od razu faszerujemy i składamy jak krokiety, tzn. farsz rozkładamy w kształcie kwadrata, boki zakładamy do środka i zwijamy. Ważne aby na końcowym brzegu nie było farszu, aby papier mógł się skleić.

Smażymy w głębokiej patelni, w dużej ilości oleju, z obu stron na rumiano - olej powinien sięgać co najmniej do połowy wysokości sajgonek. Na patelni sajgonki układamy tak, aby się nie stykały, bo się skleją.

Podajemy jako przystawkę z dipem chrzanowym (który przygotowujemy mieszając wszystkie składniki podane powyżej), chilli albo czosnkowym lub jako część obiadu, np. z sałatką z kapusty pekińskiej.

Wskazówki i uwagi:

[*] Chodzi mi o gotowy sos chrzanowy, jaki można kupić w sklepie, taki w słoiczku. Nie wiem jak inne, ale mój niestety nie jest wegański, bo zawiera jajko, ale można go zastąpić np. chrzanem wymieszanym z majonezem wegańskim.

* W zasadzie farsz można zrobić z różnych składników, ale najważniejsze, żeby znalazł się tam imbir i sos sojowy (w oryginale w Wietnamie używa się sosu rybnego).
* Dobrze jest zostawić ryż w postaci kleistej, tzn. nie płukać go. Wtedy farsz jest bardziej zwarty.
* Papier ryżowy można też nadziewać kładąc go na drewnianej desce zamiast na mokrej ściereczce. Nie próbowałam, ale podobno działa. Generalnie chodzi o to, że papier ryżowy lubi kleić się do wszystkiego.
* Niektórzy smażą sajgonki we frytkownicy - raz próbowałam i muszę przyznać, że nie udała mi się ta sztuka. Większość roladek rozleciała się i papier się podarł. Winą było to, że papier przykleił się do metalowej siatki, dlatego bezpieczniej jest smażyć sajgonki na patelni, najlepiej teflonowej.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: Oct 21, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: