Ryż / gotowanie ryżu w pięciu wariantach - przepis podstawowy
Nie znoszę gotowania ryżu w woreczkach, chyba przede wszystkim dlatego, że nie jest on po ugotowaniu sypki, a zawartość torebki można kroić w plasterki :) Moim sposobem na ryż jest ugotowanie go z 1/2 łyżeczki curry, taki ryż szczególnie pasuje do sosów w stylu azjatyckim.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ryż biały
sól
ew. olej do smażenia
do metody IV: pół cebuli, pęczek zielonej pietruszki, zielona papryka
do metody V: masło lub inny tłuszcz, zielona pietruszka
Przygotowanie:
I. Ryż myjemy i dokładnie odcedzamy. Podgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy ryż i, ciągle mieszając, prażymy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy go wrzącą wodą w ilości równej trzykrotnej objętości ryżu, solimy do smaku, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1-2 minuty, a następnie wkładamy do niezbyt nagrzanego piekarnika lub trzymamy go na parze nad wrzącą wodą, aby napęczniał. Nie wolno ryżu mieszać, bo się poskleja.
II. Jest to metoda chińska. Umyty i odcedzony ryż wkładamy do takiej ilości zimnej wody (w garnku o grubych ściankach lub na patelni), by sięgała 2-3 cm wyżej od poziomu ryżu. Wolno gotujemy, bez przykrycia i bez mieszania, aż woda się wygotuje, lecz ryż będzie jeszcze wilgotny. Po zdjęciu z ognia ryż przykrywamy pokrywką i po 5-10 minutach podajemy.
III. Umyty i odcedzony ryż wsypujemy do dużej ilości osolonego wrzątku, raz mieszamy, po czym przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 13 minut, licząc od momentu zagotowania (już nie mieszamy). Gotowy odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
IV. Umyty i odcedzony ryż wrzucamy na wrzący olej i, mieszając, dodajemy pół (w całości) cebuli oraz pęczek związanej zielonej pietruszki, a także pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i wodę w ilości równej półtorej objętości ryżu. Solimy, a gdy ryż się zagotuje dusimy na małym ogniu. Cebulę i pietruszkę wyjmujemy przy końcu duszenia. Przed podaniem na stół posypujemy ryż dodatkowo siekaną zieloną pietruszką.
V. Umyty i odsączony ryż wkładamy do naczynia z odrobiną gorącego oleju lub margaryny i zalewamy dowolnym wywarem w ilości równej półtorej objętości ryżu. Gdy zawrze, wkładamy do piekarnika i dusimy do miękkości. Gotowy solimy w razie potrzeby oraz mieszamy z małą ilością masła lub innego tłuszczu i siekaną zieloną pietruszką.
Twoje zapiski: