puszka.pl - pysznie!

Sos hawajski do słoików

Wyśmienity sos, który w moim domu zrobił furorę. Idealny w zimie, gdyż świetnie przechowuje się w słoiczkach. Świetnie pasuje do naleśników, ryżu, ziemniaków oraz jako dip do frytek bądź chipsów. Naprawdę godny polecenia!:)
GoVegan!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 puszka ananasa (zachowaj również zalewę)
1 puszka kukurydzy
2 łyżki soli
10 ząbków czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki musztardy (opcjonalnie)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

zalewa:
1 szklanka octu
3 szklanki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również cebulę, paprykę i ananasa. Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli jesteśmy fanami bardziej wyrazistego smaku możemy dodać musztardę i czosnek. Dodajemy zalewę, po czym gotujemy pół godziny.

Następnie zalewę, w której znajdował się ananas w puszce, mieszamy z 2 czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej i łączymy z resztą. Gdy całość się zagotuje, przekładamy do słoików, odwracamy je do góry dnem i przykrywamy (np. kocem) aż do wystygnięcia.
Nadesłał(a) aisza, dnia: 2009-09-25 13:18:21.28
Źródło/autor przepisu: moja mama :)

Twoje zapiski: