puszka.pl - pysznie!

Kotleciki z granulatu sojowego


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

4 łyżki granulatu sojowego
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka octu jabłkowego
mała drobno posiekana cebula
2 łyżeczki mąki kukurydzianej + łyżka wody
łyżka kaszy manny
łyżka mąki pszennej razowej typu 2000
1/4 łyżeczki lubczyku
2 łyżeczki majeranku
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska
ok. łyżeczki oleju do smażenia, np. z pestek winogron

Przygotowanie:

Granulat sojowy zalać gorącą wodą na kilka sekund, odlać pozostałą wodę. Sos sojowy i ocet jabłkowy wlać do granulatu, wrzucić cebulę, dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, kaszę mannę i mąkę razową, wsypać przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Na małej patelni rozgrzać olej. Z gotowej masy uformować 3 kotleciki i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Nadesłał(a) Shaera, dnia: Feb 7, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: