puszka.pl - pysznie!

Kotlety sojowe w cieście imbirowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

3 kotlety sojowe
łyżeczka soku z cytryny
sól
1 łyżeczka imbiru w proszku
ok. łyżeczki oleju do smażenia, z pestek winogron
olej sezamowy do skropienia

ciasto imbirowe:
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka sezamu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki drobniutko posiekanego imbiru
3 łyżki wody
2 łyżeczki octu ryżowego

Przygotowanie:

Kotlety sojowe namoczyć w gorącej wodzie. Gdy będą miękkie, odcisnąć z nich wodę. Z obu stron polać sokiem z cytryny i posypać solą i łyżeczką imbiru.

Na małej patelni rozgrzać olej z pestek winogron. Do mąki kukurydzianej wsypać mąkę ziemniaczaną, resztę imbiru, 1/5 łyżeczki soli, sezam, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, posiekany imbir, wlać wodę i ocet ryżowy, dokładnie wymieszać.

Kotlety zamoczyć w cieście i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia skropić olejem sezamowym.
Nadesłał(a) Shaera, dnia: 2008-04-03 21:29:27.469
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: