Kotleciki z gotowanej brukselki z czosnkiem i gałką muszkatołową
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na 3 kotleciki
5 średnich brukselek
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka bułki tartej
łyżka mąki kukurydzianej + łyżka wody
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeżo mielony czarny pieprz
sól
bułka tarta do panierowania
ok. łyżeczki oleju do smażenia, np. z pestek winogron
Przygotowanie:
Brukselki oczyścić, umyć, ugotować i ugnieść widelcem. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do brukselki. Dodać drobno posiekany czosnek, mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, wymieszać, wsypać bułkę tartą i przyprawy.
Na małej patelni rozgrzać olej. Z gotowej masy uformować 3 kotleciki, panierować w bułce tartej i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Twoje zapiski: