Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem
Świetne do nachos i do kanapek! Awokado zawiera dość dużo tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 pomidor
kilka-kilkanaście oliwek, zielonych lub czarnych
cebula - jeśli dysponujemy, to czerwona, będzie ładniej wyglądać
nieduży ząbek czosnku
1-2 listki bazylii (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
ew. sos chili lub kawałek papryczki chili lub jalapeno dla osób lubiących pikantne potrawy
Przygotowanie:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Pomidora wyparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kwadraciki (ale nie przesadnie małe). Oliwki kroimy w plasterki (otrzymamy ładne kółeczka). Kawałek cebuli drobno siekamy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub siekamy tak drobno, jak tylko potrafimy. Również listki bazylii kroimy na kawałki - można do tego użyć czystych (!) kuchennych nożyczek.
Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Dla zaostrzenia smaku można dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę lub odrobinę sosu chili.
Zajadamy od razu lub wstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej, żeby dip się przegryzł.
Twoje zapiski: