puszka.pl - pysznie!

Guacamole - dip/pasta awokado z oliwkami i pomidorem

Świetne do nachos i do kanapek! Awokado zawiera dość dużo tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 pomidor
kilka-kilkanaście oliwek, zielonych lub czarnych
cebula - jeśli dysponujemy, to czerwona, będzie ładniej wyglądać
nieduży ząbek czosnku
1-2 listki bazylii (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
ew. sos chili lub kawałek papryczki chili lub jalapeno dla osób lubiących pikantne potrawy

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Pomidora wyparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kwadraciki (ale nie przesadnie małe). Oliwki kroimy w plasterki (otrzymamy ładne kółeczka). Kawałek cebuli drobno siekamy, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub siekamy tak drobno, jak tylko potrafimy. Również listki bazylii kroimy na kawałki - można do tego użyć czystych (!) kuchennych nożyczek.

Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Dla zaostrzenia smaku można dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę lub odrobinę sosu chili.

Zajadamy od razu lub wstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej, żeby dip się przegryzł.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2007-02-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: