puszka.pl - pysznie!

Bhangra dip (z czerwonej soczewicy)

Pomysł urodził się z rozgotowania soczewicy na "coś do obiadu". Myślę, że można też nazwać to dahlem. Egzotycznie doprawione staje się wartościowym "niebem w gębie". Podawać na ciepło np. do warzyw gotowanych na parze (np. brokuł czy kalafior), grzanek, słonych wypieków lub jako sos do kasz czy kartofelków.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

soczewica czerwona - 1/2 szklanki suchej
woda - około 1 1/2 szklanki
oliwa / olej - 1/3 szklanki
sól
przyprawy (wg gustu, ale najlepiej mieszanka curry albo garam masala)
sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgotować soczewicę :-), zmiksować dolewając oliwę i przyprawy do smaku (oprócz soku z cytryny) tak aby wszystko tworzyło gęstą ciecz. Do lekko ostygniętej mieszanki dodać kilka łyżek soku z cytryny (można nie dawać). Proponuję doprawić dość mocno.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2003-05-24 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: