puszka.pl - pysznie!

Kapuściane kotleciki "resztka"

"Resztka" - nie brzmi zachęcająco? Może, ale nazwa ma swoje uzasadnienie - przy robieniu gołąbków zawsze zostaje wnętrze główki, bo liście są już za małe, i trzeba coś z tym robić. Można oczywiście zrobić pyszny kapuśniaczek, ale moja mama wymyśliła jeszcze jeden sposób - kotleciki. Jak to mówią potrzeba matką wynalazku :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 mała kapusta lub pół dużej - biała lub włoska
ok. 1 szkl. ugotowanej soczewicy (czerwona szczególnie szybko się gotuje!) lub soi
2 bułki
sól
pieprz
majeranek
2-3 cebule
4-5 pieczarek (lub innych grzybów)
ok. 1/2 szkl. płatków owsianych
natka pietruszki
panierka: mąka kukurydziana lub bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Podgotowaną "konwencjonalnie" lub w mikrofali kapustę (po przygotowaniu gołąbków nie jest już ani surowa ani ugotowana - chodzi o to, żeby nie była za "sztywna") mielimy w malakserze (lub przez maszynkę do mielenia). Dodajemy ugotowaną soczewicę (lub soję), namoczone w wodzie i odciśnięte bułki i przyprawy, mielimy do otrzymania jednolitej masy.

Masę łączymy z usmażoną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, płatkami owsianymi i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy. Można ew. dodać odrobinę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy na 1/2 godz., może być do lodówki - dzięki temu płatki namiękną, masa stężeje i będzie się łatwiej lepić i smażyć. Żeby nieco skrócić ten czas możemy płatki owsiane najpierw zaparzyć i dopiero dodać je do masy.

Formujemy kotleciki, obtaczamy w mące kukurydzianej lub bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli użyjemy starszej białej kapusty, kotleciki mogą być lekko piekące - taka już jest biała kapusta. Jeśli ktoś się tego obawia, polecam włoską - z nią nie ma już tego problemu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2001-10-13 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: mama oczywiscie :)

Twoje zapiski: