puszka.pl - pysznie!

Kotlety co się je w pracy (sojowe w sezamie)

Ja robię większe ilości i mrożę lub schładzam i potem podgrzewam. Na zimno też bardzo dobre. Smacznego! :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

soja ugotowana albo inne grochy czy fasole - 1 miska
płatki owsiane albo inne; może być kasza, ale ugotowana na niesypko - 1/3 powyższej ilości
cebule - 3-4 szt.
lepiszcze: mąka sojowa lub kukurydziana albo nawet może być masło orzechowe
sól
sosik sojowy
zioła (cząber, majeranek)
pieprz (najlepszy biały)
otoczenie - sezam nieprażony
olej do smażenia

Przygotowanie:

Namoczyć michę soi przez noc, zmienić wodę, ugotować, posolić dopiero przed końcem. Zemleć w machinie. Zalać płatki wrzątkiem, żeby wody z nich nie odlewać, też zemleć w machinie. Cebulę zemleć też. Dodać lepiszcze, przyprawy do smaku. Zmieszać.

Formować kotletki i obtaczać w sezamie. Smażyć najlepiej na oleju rzepakowym z zimnego chowu (ładnie się przy okazji zażółcają).
Nadesłał(a) wojmat, dnia: Jul 11, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: