Jakich przepisów szukamy
Żeby to dobrze zrozumieć, zacznijmy od grupy docelowej. Są to:
- osoby rozważające przejście na wege lub które kiedyś o tym myślały, ale nie zrobiły tego kroku, bo nie wiedzą z czym to się tak naprawdę je ;)
- wege, zwł. początkujący, mający problemy ze znalezieniem inspiracji lub nie mający czasu na planowanie posiłków
- wszystkożercy chcący urozmaicić swoją dietę
- wszystkożercy szukający łatwych przepisów roślinnych ze wzgl. na zalecenia zdrowotne (obniżenie cholesterolu itp.).
Będziemy więc wybierać przepisy:
- wegańskie (wymóg regulaminu)
- proste i szybkie do przygotowania
- aczkolwiek nie błache typu "wziąć mrożonkę, bulion, zagotować i doprawić" ;)
- atrakcyjne, apetyczne, smaczne - no ba!
- konkretne - czyli żadnych naleśników na oko; czyli nawet jeśli zostawiamy dowolność np. co do przypraw, to sugerujemy co mogłoby pasować, jaka przyprawa powinna dominować,
a co tylko uzupełniać smak
- "codzienne" - nic na specjalne okazje czy święta; na weekendy może być coś bardziej pracochłonnego i do zaimponowania teściowej ;)
- dość uniwersalne jeśli chodzi o sezonowość (książka ma być "całoroczna")
- z łatwodostępnych produktów (żadnych wegańskich: margaryny, jogurtu, majonezu, śmietany czy bitej śmietany - chyba że przepis mówi jak zrobić je samemu w domu).
- nie wymagające posiadania wymyślnych, a zwł. drogich sprzętów typu Vitamix czy spiralizer
|