3-4 czarne rzepy
3 ziemniaki
marchewka
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej/oliwa (2-3 łyżki)
ocet balsamiczny (1 łyżka)
tymianek (1 łyżeczka) lub inne przyprawy, które lubimy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rzepę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (może być dość duża), marchewkę w talarki. Cebulę ciachamy w ósemki. Wszystko wrzucamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą i octem, wrzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Całość mieszamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i trzymamy do upieczenia się warzyw (u mnie trwa to ok. 50 minut).
Po wyjęciu sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze dodać soli, pieprzu lub octu balsamicznego. Jemy na ciepło lub na zimno, jako danie główne lub dodatek.
Wskazówki i uwagi:
Spożywając myślimy o tym, że jeśli nam zostanie trochę potrawy, to następnego dnia możemy dodać jajek i zrobić sobie z resztek pyszną frittatę.
Nadesłał(a) zabrzanin,
dnia: 2018-02-11 16:10:24.368
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.