puszka.pl - pysznie!

Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej

Nazwa oczywiście od niepowtarzalnej barwy ugotowanej potrawy. Danie zrobiłem po zastanowieniu się, czemu właściwie prawie nie robimy zupy z tego rodzaju główek. W zasobach Internetu jest całkiem sporo natomiast propozycji na taki posiłek (jeden z komentarzem, jak mąż autorki nazywa takie danie – stąd nazwa przepisu).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6-8

0,5 główki czerwonej kapusty
1 por
Pęczek włoszczyzny
2 kostki bulionowe
Łyżka soli
2 litry wody
2 liście laurowe
Kilka ziaren pieprzu
Kilka ziaren ziela angielskiego
Tymianek – łyżeczka
Lubczyk – łyżeczka
Olej/oliwa do podsmażenia
Ew. sos sojowy czy inne ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Pora tniemy na plasterki (białą część) i podsmażamy na oleju/oliwie. W międzyczasie kroimy kapustę i włoszczyznę. Dorzucamy wszystko (wraz z przyprawami) do pora, dolewamy dwa litry bulionu warzywnego. Całość dusimy pod przykryciem do zmięknięcia. Na koniec doprawiamy solę, pieprzem czy sosem sojowym.

Wskazówki i uwagi:

Ja użyłem szybkowaru i gotowałem jedynie 15 minut. W pełni wystarczyło. W zwykłym garnku pewnie z dwa razy dłużej. Spożywamy z myślą, jak zmodyfikować przepis w przyszłości: dodać ziemniaki czy soczewicę, a może puszkę pomidorów? Z jakich nowych przypraw skorzystać? I dlaczego dopiero teraz robimy zupę z czerwonej kapusty?
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2023-01-01 15:17:45.034
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: