Zupa jest zielona i nie wygląda zbyt fajnie, ale dodając jogurt lub twarożek nieco podkręca się stronę wizualną. W smaku jest wyśmienita. Musztarda robi swoje:)
1 duża cukinia (u mnie żółta)
1 cebula
2 garści jarmużu
1 łyżka oleju/oliwy - u mnie olej kokosowy
sok z limonki, troszeńkę
pół papryczki chilli małej
2 ząbki czosnku
sól, pół łyżeczki (u mnie wędzona)
trochę pieprzu do smaku
musztarda, ok. 2 łyżki
jogurt sojowy u mnie, ale można do posypania użyć twarogu czy fety lub pestek dyni
Przygotowanie:
Na oleju smażyłam cebulkę, dolałam do niej szklankę wody i przyprawy. Później dodałam pokrojoną cukinię i dwie szklanki wody do zakrycia. Gotowałam 15 minut.
Dodałam jarmuż i musztardę. Po 5 minutach zaczęłam blendować. Nie przecierałam, wiec zostały widoczne zielone kawałki jarmużu.
Wskazówki i uwagi:
UWAGA - jest taka papryka w musztardzie z Potravki (w słoiku). Dałam jej dwie łyżki, ale może być też zwykła musztarda np. miodowa, słodsza.
Nadesłał(a) Dzik,
dnia: 2016-02-28 18:04:12.669
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.