puszka.pl - pysznie!

Zupa z cukinii i jarmużu

Zupa jest zielona i nie wygląda zbyt fajnie, ale dodając jogurt lub twarożek nieco podkręca się stronę wizualną. W smaku jest wyśmienita. Musztarda robi swoje:)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

1 duża cukinia (u mnie żółta)
1 cebula
2 garści jarmużu
1 łyżka oleju/oliwy - u mnie olej kokosowy
sok z limonki, troszeńkę
pół papryczki chilli małej
2 ząbki czosnku
sól, pół łyżeczki (u mnie wędzona)
trochę pieprzu do smaku
musztarda, ok. 2 łyżki

jogurt sojowy u mnie, ale można do posypania użyć twarogu czy fety lub pestek dyni

Przygotowanie:

Na oleju smażyłam cebulkę, dolałam do niej szklankę wody i przyprawy. Później dodałam pokrojoną cukinię i dwie szklanki wody do zakrycia. Gotowałam 15 minut.

Dodałam jarmuż i musztardę. Po 5 minutach zaczęłam blendować. Nie przecierałam, wiec zostały widoczne zielone kawałki jarmużu.

Wskazówki i uwagi:

UWAGA - jest taka papryka w musztardzie z Potravki (w słoiku). Dałam jej dwie łyżki, ale może być też zwykła musztarda np. miodowa, słodsza.
Nadesłał(a) Dzik, dnia: 2016-02-28 18:04:12.669
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: