puszka.pl - pysznie!

Indyjski miszmasz z batatem

Pyszne,kremowe danie jednogarnkowe;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

1 duża cukinia
1 bakłażan
1 szalotka
1 papryka żółta
1 puszka pomidorów krojonych
1 batat średniej wielkości
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
sól
pieprz
czarnuszka
u mnie pasta curry, można dodać jakieś indyjskie przyprawy do smaku
2 łyżki gęstego jogurtu - u mnie sojowy
łyżka oleju

Przygotowanie:

Na początku trzeba ugotować batata. Ja pokroiłam go ze skórką na 3 części i trochę rozgotowałam -ok40 min. Skórka po przystygnięciu sama odeszła a on wręcz się rozsypywał po pokrojeniu. Niespodziewanym efektem było zagęszczenie i zrobienie konsystencji musu mojego dania.
W innym garnku na rozgrzany olej wrzuciłam szalotkę, później pokrojoną w paski paprykę i obraną, pokrojoną w kostkę cukinię. Bakłażana posoliłam po przekrojeniu i przelałam gorącą wodą, żeby goryczka zniknęła. Pokroiłam go w kostkę i dorzuciłam do reszty warzyw. Na końcu dodałam pomidory w puszce i przyprawy. Ostatnim etapem było dodanie pokrojonego batata i jogurtu. Gotowałam jeszcze przez 20 minut.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba sprawdzić miękkość warzyw, bo to jest zależne od ich grubości.
Nadesłał(a) Dzik, dnia: Feb 11, 2018
Źródło/autor przepisu: Ja

Twoje zapiski: