Nadaje się do przygotowania ciast, naleśników, placków, owsianki, manny, niektórych koktajli. Do picia i musli mniej - choć to kwestia przyzwyczajenia i preferencji smakowych. Ma neutralny, lekko owsiany posmak i naturalną konsystencję (ważne, żeby nie zalewać płatków zbyt ciepłą wodą!). Przede wszystkim jest jednak błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie tanie - koszt ok. 0,30 zł za litr! :)
30 g (1/3 szkl. lub 3 pełne łyżki) płatków owsianych
spora szczypta soli
1,5 szkl. chłodnej wody
Przygotowanie:
Płatki zalać niewielką ilością wody, dodać sól, miksować blenderem dłuższą chwilę, powiedzmy pół minuty. Dolać resztę wody i ponownie zmiksować.
Można przecedzić przez szmatkę bawełnianą, tetrową lub inną o gęstym splocie. Do większości zastosowań, jak wypieki, kaszki, naleśniki, a nawet koktajle, nie jest to konieczne - to tak, jakby dodać do nich łyżeczkę b. drobnych otrąb lub mąki.
Wskazówki i uwagi:
Uwaga, nie używamy gorącej ani mocno ciepłej wody, ponieważ pod wpływem ciepła płatki zaczną być kleiste i tak samo kleiste wyjdzie nam mleczko. Zaparzanie płatków owsianych doskonale sprawdza się przy robieniu kotletów, ale nie tutaj :)
Po odstawieniu mleko oczywiście się rozwarstwia - w końcu, w przeciwieństwie do kupnych, nie ma w nim żadnych emulgatorów, które by temu zapobiegały.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2014-09-14 13:32:08.619
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.