Leczo do słoików
Zawsze wychodzi idealne! Już moja mama je robiła kiedy byłyśmy maluchami :) Można zapasteryzować leczo z dowolnego przepisu, ale wtedy często warzywa wychodzą za miękkie... Nie wiem na czym polega magia, ale ten przepis jest super. Leczo wychodzi przepyszne, o odpowiedniej konsystencji, po prostu genialne :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
8-10 słoików po 550 ml
3,5 kg zielonej papryki oczyszczonej z nasion
1,5 kg pomidorów świeżych (z czego co najwyżej połowę pomidorów-jajek; nie są tak aromatyczne jak zwykłe i leczo z ich użyciem nie jest równie pyszne)
0,5 kg cebuli
max. 0,5 szkl. oleju (w oryginale było 200 g tłuszczu stałego)
20 g (1 torebka) czerwonej papryki sproszkowanej (lub ile kto chce, ale lepiej sporo)
50 g soli (1 płaska współczesna łyżka soli to 10 g, 1 łyżka nieco starszej produkcji i łyżka-miarka to 16-18 g)
Przygotowanie:
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, opłukać pod bieżącą wodą, przekroić każdy strąk na cztery części. Cebulę obrać, umyć i pokrajać w drobną kostkę. Wrzucić do garnka olej, zieloną paprykę, cebulę, sól; dusić na wolnym ogniu mieszając co pewien czas i uważając, aby się nie przypaliła.
Gdy papryka zmięknie, dodać umyte i pokrajane w ćwiartki pomidory, dusić 10 min., przed zdjęciem z ognia dodać czerwoną paprykę sproszkowaną.
Umyć, wyparzyć i wysuszyć słoje. Gotowe "lesco" nakładać do słoi, upychać dokładnie, aby wewnątrz nie pozostało powietrze. Słoje zamknąć szczelnie przyciskając pokrywkę sprężynką. Po upływie 24 godzin pasteryzować w temperaturze 90 st.C przez 20-30 minut. Słoje pozostawić w kotle aż do ostygnięcia.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli nie macie wagi to lepiej zacznijcie od 3 płaskich łyżek soli i ew. później doprawcie. Łyżkom nie można ufać - mają różne pojemności.
Twoje zapiski: