puszka.pl - pysznie!

Jogurt z płatków owsianych

Przygotowanie jogurtu z płatków owsianych jest bardzo proste. Dla wegan tęskniących za smakiem jogurtu naturalnego.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: 1

płatki owsiane (całe, tzw. górskie)
woda

ew. dowolne kombinacje dodatków (owoce, bakalie, otręby)

Przygotowanie:

Rano wsypujemy do miseczki płatki owsiane, następnie zalewamy wodą do ich "przykrycia" (mało wody - gęsty jogurt, dużo - wychodzi za rzadki).
Wieczorem miksujemy namoczone płatki z wodą (robię to blenderem ręcznym).
Przykrywamy miskę ze zmiksowanymi płatkami ściereczką lub talerzykiem.
Zostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu. Mieszamy łyżką kilka razy dziennie, gdyż masa się rozwarstwia.

Po 3 dniach jogurt mieszamy, ewentualnie chłodzimy w lodówce, wsypujemy ulubione dodatki i gotowe. :)

Wskazówki i uwagi:

Po 3 dniach jogurt owsiany ma moim zdaniem najlepszy smak, najbardziej przypominający mleczne jogurty naturalne.
Po 2 dniach jest dla mnie za delikatny, a po 4 już za kwaśny.
Nadesłał(a) martusiak, dnia: Jun 20, 2014
Źródło/autor przepisu: http://weganie.blogspot.com

Twoje zapiski: