puszka.pl - pysznie!

Tort truskawkowy

Wypasiony tort truskawkowy z kremem kokosowym.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 16

biszkopt jasny:
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki ekstraktu z wanilii

biszkopt ciemny:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka sojowego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki ekstraktu z wanilii

pozostałe:
3 puszki zimnego mleka kokosowego
ok. 500 g truskawek
100 ml soku truskawkowego
1 łyżeczka agaru
1 łyżka dżemu truskawkowego
3-5 łyżek kremu czekoladowego wegańskiego (użyłam kremu nugatowego z Lidla)
cukier puder

Przygotowanie:

Składniki na biszkopty mieszamy w dwóch osobnych miskach, najpierw suche, później mokre. Pieczemy w osobnych foremkach (u mnie średnica 26 cm) przez 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy już biszkopty będą zimne, zajmujemy się ich cięciem.

Z jasnego biszkopta ścinamy wierzch i dzielimy go na dwa blaty. Ciemnemu i jednocześnie niższemu ścinamy tylko wierzch. Ten biszkopt może być wyższy niż jasne.

Na spód jasnego biszkopta przygotowujemy następującą masę. 100 ml soku z truskawek doprowadzamy do zagotowania i dodajemy łyżeczkę agaru, gotujemy aż agar się rozpuści. Ubijamy 1 puszkę zimnego mleka kokosowego z dodatkiem łyżki cukru pudru, a także siekamy w kostkę kilka truskawek. Do soku z agarem, dodajemy 2 łyżki ubitego mleka kokosowego i mieszamy tak, aby się nie ścięło i masa się ochłodziła. To wszystko dodajemy do pozostałego mleka, miksujemy razem, dodajemy truskawki i mieszamy. Nakładamy na jasny spód biszkopta i przykrywamy ciemnym.

Uff... dobra, teraz co robimy z ciemnym. Na biszkopt nakładamy dowolny krem czekoladowy, u mnie nugatowa lidlowska polewa. Nie żałujemy i smarujemy dosyć grubo. Na krem nakładamy grubo pokrojone truskawki. Jedna truskawka na 3 części. Ubijamy kolejną puszkę mleka z dodatkiem łyżki cukru pudru i nakładamy taki krem na ciemny biszkopt. Przykrywamy jasnym.

To już prawie koniec :) Jasny biszkopt smarujemy barrrdzo cienko dżemem truskawkowym, tak aby tylko było widać, że coś tam jest. Ubijamy pozostałe 2 puszki mleka (wystarczy nawet 1 lub 1 i 1/2, mnie dużo zostało) i jazda! Smarujemy wierzch i boki, wyrównujemy nożem zamoczonym w gorącej wodzie, wtedy masa będzie gładko rozłożona.

Ostatnim krokiem jest ułożenie kilkunastu plasterków truskawek, trzeba je wcisnąć, żeby nie odpadły. Jeśli są soczyste, to prawdopodobnie trochę pociekną i zostawią mały ślad.

Tort wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Jest obłędny, polecam! :)
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2014-06-25 15:10:24.219
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2014/06/tort-truskawkowy.html

Twoje zapiski: