Makaron z sosem pietruszkowo-groszkowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
- ulubiony makaron
- duży pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki słonecznika (możecie także dodać orzechy włoskie albo dynię)
- 1/2 szklanki oleju bądź oliwy
- 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku (lub brokułów)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
2. Siekamy natkę pietruszki, dodajemy ząbek czosnku, ziarna słonecznika oraz olej. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Groszek zielony zalewamy na chwilę wrzącą wodą, po kilku minutach odcedzamy i dodajemy do naszego pietruszkowego pesto. Ponownie blendujemy.
Zamiast zielonego groszku możecie dodać ugotowane brokuły.
4. Sos możemy podgrzać, ale to nie jest konieczne, w przypadku kiedy wyłożymy go na gorący makaron.
Twoje zapiski: