puszka.pl - pysznie!

Makaron z sosem pietruszkowo-groszkowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- ulubiony makaron
- duży pęczek pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki słonecznika (możecie także dodać orzechy włoskie albo dynię)
- 1/2 szklanki oleju bądź oliwy
- 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku (lub brokułów)
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

2. Siekamy natkę pietruszki, dodajemy ząbek czosnku, ziarna słonecznika oraz olej. Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Groszek zielony zalewamy na chwilę wrzącą wodą, po kilku minutach odcedzamy i dodajemy do naszego pietruszkowego pesto. Ponownie blendujemy.
Zamiast zielonego groszku możecie dodać ugotowane brokuły.

4. Sos możemy podgrzać, ale to nie jest konieczne, w przypadku kiedy wyłożymy go na gorący makaron.
Nadesłał(a) zostalamweganka, dnia: 2014-06-22 15:30:39.983
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: