puszka.pl - pysznie!

Tortilla wiosenna ekspresowa

Nie jest to wymyślny przepis, ale absolutnie przepyszny. Polecam szczególnie gdy nie mamy za wiele czasu na przygotowanie dodatków do tortilli takich jak majonez, hummus czy falafele :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 tortille

4 placki tortilli
2 dojrzałe awokado
odrobina soku z cytryny
kapusta pekińska
papryka
2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli

sos winegret:
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu
3-4 łyżki oliwy

sól
pieprz

Przygotowanie:

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy do miseczki miąższ. Rozgniatamy widelcem na papkę, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Kapustę płuczemy, szatkujemy. Paprykę kroimy w kostkę, ogórki obieramy i również kroimy. Kukurydzę i fasolę płuczemy z zalewy, odcedzamy i dodajemy do sałatki.

Składniki sosu winegret umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i energicznie potrząsamy przez ok. 15 sekund. Odkręcamy, sprawdzamy smak i konsystencję, w razie potrzeby dodając odrobinę wody, oliwy lub cukru pudru, gdyby był za kwaśny. Przyprawiamy, potrząsamy jeszcze raz i dodajemy do sałatki, dokładnie mieszając.

Tortillę smarujemy po środku pastą z awokado, następnie wykładamy sałatkę i zawijamy. Jeśli pakujemy na wynos, to owijamy w folię aluminiową, żeby nic nam nie wyciekło :).

Wskazówki i uwagi:

Zamiast sosu winegret można oczywiście użyć majonezu lub innego sosu.
Jeśli nigdy nie zawijaliście tortilli, najlepiej podejrzeć na youtube jak to zrobić profesjonalnie ;)
Nadesłał(a) majczi, dnia: Jun 20, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: