puszka.pl - pysznie!

Ciasto jaglane bez pieczenia

Taki "niby sernik" bez pieczenia. Pyszne i bardzo sycące. Do ciasta można zrobić dowolny spód, ja z tego zrezygnowałam, gdyż ciasto ładnie się trzyma i odkleja od formy.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: tortownica o średnicy 16 cm

1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru lub jakiegoś syropu
laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
1 puszka zimnego mleka kokosowego (400 ml)

odrobina oleju do formy (np. kokosowego)
garść otrąb owsianych
1 łyżka dżemu borówkowego
borówki amerykańskie do ozdoby

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy pod ciepłą wodą i gotujemy w 2 szklankach wody - pod przykryciem i na małym ogniu przez 15-20 minut. Można ją lekko rozgotować.

Do garnka z ugotowaną kaszą dodajemy sok z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy. Dodatkowo otwieramy puszkę z mlekiem kokosowym i dodajemy do kaszy 2 łyżki mleka, resztę puszki wkładamy z powrotem do lodówki.

To wszystko blendujemy na gładką masę. Najlepiej jest użyć tak zwanej "żyrafy".

Foremkę lekko natłuszczamy olejem kokosowym, spód obsypujemy otrębami i umieszczamy masę z kaszy jaglanej. Wyrównujemy zmoczoną w wodzie łyżką lub dłonią.

Ciasto odstawiamy, aby ostygło. Gdy już będzie na tyle zimne, że można będzie je włożyć do lodówki, wierzch ciasta smarujemy dżemem borówkowym (dosyć cienko). Ciasto wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Po tym czasie ubijamy mleko kokosowe z 1 łyżką cukru pudru. Bitą śmietanę nakładamy na wierzch ciasta, dekorujemy borówkami i odstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

Podane proporcje przeznaczone są ma małą, okrągłą tortownicę o średnicy 16 cm. Jeśli robimy w większej, powyżej 20 cm, polecam zwiększyć ilość składników razy 2 :)
Nadesłał(a) Nula, dnia: May 25, 2014
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2014/05/ciasto-jaglane-bez-pieczenia.html

Twoje zapiski: