puszka.pl - pysznie!

Smalec grochowy z jabłkiem

Mama dała mi słoiczek z pastą na zupę grochową, z racji tego, że nie przepadam za grochówką, postanowiłam wykorzystać pastę robiąc pyszny grochowy smalec, który przerósł moje oczekiwania :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- 1 szklanka grochu
- włoszczyzna
- kilka suszonych grzybów
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 1 słodkie jabłko
- natka pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki granulatu sojowego
- ew. prażona cebulka
- sól, pieprz
- kilka porządnych szczypt majeranku

Przygotowanie:

Gotujemy groch w małej ilości wody wraz z włoszczyzną i grzybami. Gdy groch i warzywa się rozgotują na pastę, wrzucamy wszystko na patelnię, dodajemy pozostałe składniki: olej, pokrojone w kostkę cebulę i jabłko, natkę, posiekany czosnek, granulat sojowy, prażoną cebulkę, przyprawy. Smażymy przez chwilę, odstawiamy do ostygnięcia i smalec gotowy.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z pieczywem. Doskonale smakuje z chrzanem oraz posypany rzeżuchą.
Nadesłał(a) hauadaj, dnia: May 13, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: