krem: budyń waniliowy
mleko sojowe
oraz opakowanie wegańskiej śmietanki do ubijania lub puszka mleka kokosowego
Przygotowanie:
Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru pudru, łyżkę mąki i mleko sojowe, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki i cukru oraz olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
W tym czasie gotujemy budyń na mleku sojowym, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lecz tyko na 1 szklance mleka plus ćwiartce do rozmieszania proszku. Po ugotowaniu budyń przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni, dzięki temu nie utworzy się kożuch.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 mm i tniemy ciasto w długie paski (długość ok 20 cm, szer. 2 cm). Ciasto nawijamy na foremki, tak aby krawędzie nachodziły na siebie.
Gotowe rurki pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Pilnujemy żeby nie przypaliły się od spodu, dobrze jest piec je na środkowym poziomie piekarnika, a po 10 minutach pieczenia ustawić termoobieg.
Po upieczeniu zostawiamy rurki do ostygnięci i wyciągamy foremki. Budyń łączymy z ubitą śmietaną kokosową lub zwykłą (roślinną), dosładzamy jeśli jest to potrzebne i nadziewamy rurki.