puszka.pl - pysznie!

Rurki z kremem

Do wykonania rurek będą potrzebne specjalnie do tego przeznaczone foremki-rurki.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 30 rurek

ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1/2 szklanki letniego mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
1/2 opakowania drożdży
5 łyżek cukru pudru

krem:
budyń waniliowy
mleko sojowe
oraz opakowanie wegańskiej śmietanki do ubijania lub puszka mleka kokosowego

Przygotowanie:

Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru pudru, łyżkę mąki i mleko sojowe, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie dodajemy resztę mąki i cukru oraz olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

W tym czasie gotujemy budyń na mleku sojowym, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lecz tyko na 1 szklance mleka plus ćwiartce do rozmieszania proszku. Po ugotowaniu budyń przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni, dzięki temu nie utworzy się kożuch.

Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na kształt prostokąta o grubości ok. 3 mm i tniemy ciasto w długie paski (długość ok 20 cm, szer. 2 cm). Ciasto nawijamy na foremki, tak aby krawędzie nachodziły na siebie.

Gotowe rurki pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Pilnujemy żeby nie przypaliły się od spodu, dobrze jest piec je na środkowym poziomie piekarnika, a po 10 minutach pieczenia ustawić termoobieg.

Po upieczeniu zostawiamy rurki do ostygnięci i wyciągamy foremki. Budyń łączymy z ubitą śmietaną kokosową lub zwykłą (roślinną), dosładzamy jeśli jest to potrzebne i nadziewamy rurki.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2014-06-25 15:08:20.957
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2014/05/weganskie-rurki-z-kremem.html

Twoje zapiski: