1,5 l bulionu warzywnego (bez zielonych dodatków)
6-7 marchewek
puszka kukurydzy
soczewica czerwona
do zagęszczenia: suche pieczywo/ płatki kukurydziane (sprawdzają się również pszenne całe, ponieważ nie mają intensywnego smaku)/ kasza manna
curry
kurkuma
świeże/suszone chilli lub dużo pieprzu cayenne
ostra papryka
pieprz czarny lub mieszanka pieprzu czarnego z kolorowymi
sól
zioła (użyłam tylko majeranku)
ew. starty żółty ser
Przygotowanie:
Przygotowujemy bulion warzywny. Marchewkę kroimy w kostkę, wsypujemy do gotowego bulionu, intensywnie doprawiamy (póki co nie dodajemy ziół).
Po 10 minutach gotowania marchewki (do względnej miękkości) dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki - znów doprawiamy, ponieważ kukurydza dodaje zupie słodyczy.
Po kolejnych 10 minutach gotowania dodajemy wybrane zioła i "zagęstnik" - suche pieczywo lub płatki. Następnie gotujemy zupę do czasu rozgotowania "zagęstnika" i
blendujemy. Jeśli korzystamy z kaszy manny jako zagęstnika, należy dodać ją po dopiero zmiksowaniu zupy (do gęstego kremu wystarczą 2,5 łyżki na miskę).
W międzyczasie przygotowujemy oddzielnie czerwoną soczewicę (proporcja z wodą 1:2). Ugotowaną soczewicę dodajemy do zmiksowanej, gotowej do podania zupy. Sypiemy starty ser i czymś przyozdabiamy, w moim wypadku była to roszponka. Smacznego! :)
Wskazówki i uwagi:
Przypraw nie należy żałować, szczególnie curry i kurkumy, gdyż odpowiadają one nie tylko za smak, ale i za kolor zupy. Zupę można również zagęścić poprzez ugotowanie w niej np. granulatu sojowego, który później się miksuje.
Nadesłał(a) martusiak,
dnia: 2014-06-22 21:26:19.994
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.