Panczkraut czyli kiszona kapusta z ziemniakami
Potrawa popularna na Śląsku, zwana także ciaperkrautem, ciapkapustą, panczówą i zapewne znana pod wieloma innymi nazwami. Tania, prosta, smaczna sama w sobie, idealna w towarzystwie jakichś wegetariańskich kotlecików.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4
60 dkg kiszonej kapusty
1 kg ziemniaków
1 kostka bulionu warzywnego
1 średnia cebula
szczypta kminku
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
sól
olej do smażenia
ew. trochę sosu sojowego
ewentualnie masło (w wer.niewegańskiej)
Przygotowanie:
Kapustę odciskamy, posiekamy na trochę na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą nieco nad poziom, dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy ok. 30 minut. Odlewamy nadmiar płynu.
W międzyczasie należy obrać i zagotować w osolonej wodzie ziemniaki (nie próbować gotowania razem z kapustą, bo nie zmiękną). Posiekaną cebulę przesmażamy na oleju, ewentualnie dodajemy trochę sosu sojowego.
Ziemniaki odcedzamy, ubijamy na puree, łączymy z kapustą i cebulą. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli zostanie nam potrawy po pierwszym podaniu – cieszymy się, albowiem smakuje równie dobrze odsmażona na patelni. Można dodać też w trakcie ubijania ziemniaków na puree trochę masła.
Twoje zapiski: