puszka.pl - pysznie!

Egzotyczne kuleczki grzybowe w sosie czosnkowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-4

kuleczki grzybowe:
mieszanka egzotycznych grzybów
średnia cebula
świeża zielona pietruszka
bułka tarta
oliwa do smażenia
sól
świeżo zmielony pieprz

sos czosnkowy:
kartonik wegańskiej śmietany (użyłem owsianej)
główka czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę siekamy na drobno, podsmażamy na oliwie do zezłocenia, dodajemy posiekane grzyby (zostawiamy kilka małych grzybków do dekoracji), podsmażamy przez około 5-8 minut. Zdejmujemy z ognia pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz do smaku oraz bułkę tartą (do uzyskania klejącej konsystencji). Lepimy kulki wielkości orzechów włoskich i obtaczamy bułką tartą, układamy na tacy (przed podaniem podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 10 minut.

2. Śmietanę wlewamy do garnka i dodajemy obrane ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około 5-8 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie miksujemy wszystko w blenderze i przecieramy przez sitko do innego garnka.

Wskazówki i uwagi:

Dla podania możemy również przygotować kostkę z buraków, która świetnie pasuje zarówno do kuleczek grzybowych jak i sosu czosnkowego, w tym celu myjemy dwa buraki i gotujemy razem ze skórką do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia, a kolejno obieramy i kroimy w kostki o wielkości kostek lodu. Dla urozmaicenia ich smaku możemy przygotować dodatkową zalewę – w miseczce zmieszać kilka łyżek oliwy z oliwek, trochę soku ze świeżej cytryny oraz brązowego cukru, a następnie zalać tym kostki z buraka i pozostawić na około 15 minut.
Nadesłał(a) agata_p, dnia: 2014-04-15 10:12:34.583
Źródło/autor przepisu: http://wegantastic.com/2014/03/19/egzotyczne-kuleczki-grzybowe-w-sosie-czosnkowym/

Twoje zapiski: