1. Cebulę siekamy na drobno, podsmażamy na oliwie do zezłocenia, dodajemy posiekane grzyby (zostawiamy kilka małych grzybków do dekoracji), podsmażamy przez około 5-8 minut. Zdejmujemy z ognia pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz do smaku oraz bułkę tartą (do uzyskania klejącej konsystencji). Lepimy kulki wielkości orzechów włoskich i obtaczamy bułką tartą, układamy na tacy (przed podaniem podgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 10 minut.
2. Śmietanę wlewamy do garnka i dodajemy obrane ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez około 5-8 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie miksujemy wszystko w blenderze i przecieramy przez sitko do innego garnka.
Wskazówki i uwagi:
Dla podania możemy również przygotować kostkę z buraków, która świetnie pasuje zarówno do kuleczek grzybowych jak i sosu czosnkowego, w tym celu myjemy dwa buraki i gotujemy razem ze skórką do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia, a kolejno obieramy i kroimy w kostki o wielkości kostek lodu. Dla urozmaicenia ich smaku możemy przygotować dodatkową zalewę – w miseczce zmieszać kilka łyżek oliwy z oliwek, trochę soku ze świeżej cytryny oraz brązowego cukru, a następnie zalać tym kostki z buraka i pozostawić na około 15 minut.