puszka.pl - pysznie!

Sałatka z "kurczaka" z ananasem i śliwkami

Wegańska wersja mojej ulubionej niegdyś sałatki. Z kotletów sojowych zamiast kurczaka. Na słodko-słono.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

paczka kotletów sojowych ("tekturek") ok. 80 g
puszka ananasów, w tym 2 łyżki soku (tzn. tej zalewy)
ok. 100 g śliwek suszonych
kilka łyżek majonezu fasolowego lub innego
4 łyżki mąki (u mnie 2 łyżki mąki kukurydzianej i 2 łyżki ryżowej, ale pszenna pewnie też się nada)
1-2 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub do gyrosa
olej do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie:

Namoczyć kotlety w bulionie warzywnym lub wodzie z przyprawami (wg przepisu na opakowaniu). Wymieszać mąkę z przyprawą do kurczaka. Odsączyć kotlety, pokroić na kawałki, wymieszać z mąką. Smażyć na kilku łyżkach oleju, aż się zarumienią i zrobią chrupiące.

Pokroić ananasa na kawałki, pokroić też suszone śliwki. Wymieszać "kurczaka" z owocami. Doprawić kilkoma łyżkami majonezu zmieszanymi z dwoma łyżkami soku z ananasa (soku nie za dużo, żeby nie rozrzedzić sosu).

Można dodać do smaku trochę pieprzu i soli, ale jeśli daliśmy dużo przyprawy do kurczaka i majonez był już doprawiony, to nie jest to konieczne. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Można użyć świeżego ananasa - tym lepiej, ja akurat nie miałam. Można też dodać rodzynki.
Nadesłał(a) Sowa90, dnia: Apr 15, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: