puszka.pl - pysznie!

Biały sos na pizzę (do zapiekania)

Po prostu genialny. Rekompensuje brak sera z nawiązką, nie potrzeba tu już żadnych pseudo-ciągnących i drogich zamienników. Medal dla Asi z bloga Sojaturobie, która jest autorką tego przepisu. Naprawdę warto zaopatrzyć się w kleik ryżowy :).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na jedną dużą pizzę

1/2 szklanki mleka sojowego (najlepiej niesłodzonego)
czubata łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
dowolne przyprawy (u mnie: po sporej szczypcie soli wędzonej, papryki wędzonej, płatków drożdżowych, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, chili, zioła)
6 łyżek oleju/ oliwy
3 pełne łyżki kleiku ryżowego dla dzieci

Przygotowanie:

Do blendera wlewam mleko, dodaję musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy. Chwilę miksuję, dolewam olej i blenduję przez kilka minut. Dodaję kleik i znowu blenduję na gładki sos, odstawiam do zgęstnienia.

Sos możecie dowolnie doprawić: czosnkiem, pieprzem, chili, ziołami.

Wskazówki i uwagi:

Z moich uwag:
- użyłam mleka naturalnego Golden Soya (jest słodzone), jak najbardziej się nadaje.
- przyprawiłam płatkami drożdżowymi, odrobiną chilli oraz czosnkiem granulowanym.
- kleiku sypnęło mi się trochę więcej - około 4 łyżek; sos zgęstniał w 15 minut.
Nadesłał(a) majczi, dnia: Jun 20, 2014
Źródło/autor przepisu: http://sojaturobie.blogspot.com/2014/02/pizza-weganska.html

Twoje zapiski: