Lubię zapiekane bagietki, ale nie da się zaprzeczyć, że roztapiający ser odgrywa w nich znaczącą rolę. A co jak ktoś nie je sera? Nic straconego :) Polecam wypróbować - kremowy kaloryczny dip zdecydowanie robi tu robotę!
-1/2 długiej bagietki
-4 suszone pomidory w oleju
-2 łyżki pesto
-2 łyżki majonezu roślinnego
-garść czarnych oliwek
-sól
-pieprz
-ew. do dekoracji: świeża bazylia lub prażone pestki dyni/słonecznika
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na cztery kawałki - na pół i wzdłuż. Wyjmujemy ze słoika pomidorki i nacieramy nimi rozkrojone bagietki, tak żeby pozbyć się z nich nadmiaru oleju.
Bagietki opiekamy w piekarniku [*] bądź na grillu.
W międzyczasie przygotowujemy dip - łączymy pesto z majonezem, kroimy w kostkę pomidory, oliwki w plasterki, mieszamy i doprawiamy.
Gotowe bagietki smarujemy bazyliowym dipem, przyozdabiamy listkami bazylii lub posypujemy prażonymi pestkami. Można również podać dip osobno w miseczkach.
Wskazówki i uwagi:
[*] Nie trzeba rozgrzewać piekarnika – ja wkładam do zimnego, nastawiam temperaturę ok. 100 stopni z termoobiegiem i bagietki są podpieczone po ok. 8 minutach, jeszcze zanim piekarnik zdąży się nagrzać.
Nadesłał(a) majczi,
dnia: 2014-06-22 21:38:44.749
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.