Składniki:
na formę o średnicy nie większej niż 22 cm
Masa
4 kostki tofu naturalnego, każda po 180 g
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny
1 mała pomarańcza
1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej, z podanej ilości ciasto nie jest zbyt słodkie)
Spód
70 g orzechów włoskich
100 g migdałów bez skórki
30 sztuk daktyli
1 duża łyżka masła orzechowego
2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Orzechy i migdały mielimy w blenderze, a następnie przekładamy do miseczki. Do blendera wrzucamy daktyle, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilkę. Zmielone orzechy łączymy z roztopionym olejem kokosowym i masłem orzechowym. Daktyle miksujemy wraz z wodą i dodajemy do orzechów, mieszamy. Powinna wyjść lepka, lecz dosyć zwarta masa.
Blaszkę smarujemy dowolnym olejem, wykładamy masą z orzechów i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Pomarańczę parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Następnie ścieramy z niej skórkę. Tofu blendujemy z sokiem z całej cytryny i z sokiem z połowy pomarańczy. Dodajemy cukier puder, kakao i budyń (proszek), a następnie ponownie blendujemy.
Siekamy 1/2 tabliczki czekolady i dodajemy do masy. Można dodać również troszkę skórki pomarańczowej, lecz służy ona do udekorowania wierzchu tofurnika.
Masę nakładamy na schłodzony spód. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po lekkim ostygnięciu roztapiamy tabliczkę czekolady, polewamy ciasto i obsypujemy skórką z pomarańczy.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto jemy jeszcze ciepłe, wtedy smakuje najlepiej.