puszka.pl - pysznie!

Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie

Tofurnik jest bezglutenowy (należy zwrócić uwagę na skład budyniu, lecz z reguły są bezglutenowe).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na formę o średnicy nie większej niż 22 cm

Masa

4 kostki tofu naturalnego, każda po 180 g
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
sok z 1 cytryny
1 mała pomarańcza
1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej, z podanej ilości ciasto nie jest zbyt słodkie)

Spód

70 g orzechów włoskich
100 g migdałów bez skórki
30 sztuk daktyli
1 duża łyżka masła orzechowego
2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Orzechy i migdały mielimy w blenderze, a następnie przekładamy do miseczki. Do blendera wrzucamy daktyle, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilkę. Zmielone orzechy łączymy z roztopionym olejem kokosowym i masłem orzechowym. Daktyle miksujemy wraz z wodą i dodajemy do orzechów, mieszamy. Powinna wyjść lepka, lecz dosyć zwarta masa.

Blaszkę smarujemy dowolnym olejem, wykładamy masą z orzechów i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Pomarańczę parzymy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Następnie ścieramy z niej skórkę. Tofu blendujemy z sokiem z całej cytryny i z sokiem z połowy pomarańczy. Dodajemy cukier puder, kakao i budyń (proszek), a następnie ponownie blendujemy.

Siekamy 1/2 tabliczki czekolady i dodajemy do masy. Można dodać również troszkę skórki pomarańczowej, lecz służy ona do udekorowania wierzchu tofurnika.

Masę nakładamy na schłodzony spód. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po lekkim ostygnięciu roztapiamy tabliczkę czekolady, polewamy ciasto i obsypujemy skórką z pomarańczy.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto jemy jeszcze ciepłe, wtedy smakuje najlepiej.
Nadesłał(a) Nula, dnia: Apr 15, 2014
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2014/03/czekoladowy-tofurnik.html

Twoje zapiski: