puszka.pl - pysznie!

Pesto z jarmużu i orzechów włoskich

Każdy z pewnością ma jedną taką potrawę, którą mógłby jeść bez końca. Dla mnie jest to definitywnie pesto we wszystkich możliwych wersjach – bazyliowe, oliwkowe, z suszonych pomidorów, z makaronem lub gnocchi, jako dip i na kanapkę do posmarowania. Tym razem jednak pod wpływem mody na jarmuż, zdecydowałam się na wykorzystanie tego super warzywa bogatego w silne przeciwutleniacze, witaminę K, witaminę C, karotenoidy (β-karoten, lutein, zeaksantyny), a także wapń oraz żelazo. Jarmuż poza swoimi wartościami odżywczymi jest również niesamowicie smaczny, a pesto z jarmużu od dzisiaj jest niewątpliwie moim ulubionym!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kilka liści jarmużu (z usuniętymi trzonkami)
garść orzechów włoskich, lekko podpieczonych
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok oraz starta skórka z jednej cytryny
sól i pieprz

opcjonalnie: wegański żółty ser

Przygotowanie:

Do dużego garnka z gotującą się, posoloną wodą wrzucamy na 30 sekund liście jarmużu. Po tym czasie odcedzamy je i spłukujemy szybko zimną wodą (pod bieżącą z kranu albo przekładamy do miski z zimną woda i lodem). Następnie przekładamy jarmuż na ręcznik papierowy, aby go trochę osuszyć.

2. Blendujemy wszystkie składniki, dodając wedle uznania oliwę (czym więcej tym bardziej pesto będzie płynne), cytrynę oraz sól i pieprz.
Nadesłał(a) agata_p, dnia: Feb 15, 2014
Źródło/autor przepisu: wegantastic.wordpress.com

Twoje zapiski: