Niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu – musimy mieć tylko do dyspozycji pulpę z sokowirówki. W naszej wersji wykorzystaliśmy pozostałości po soku z marchwi, jabłka oraz imbiru, ale równie dobrze można wykorzystać pulpę z innych soków.
2 szklanki pulpy z sokowirówki
1,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
0,25 szklanki cukru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu w proszku
1,25 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
0,25 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
opcjonalnie: czekoladowe groszki do pieczenia
Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i przygotowujemy formę do pieczenia wykładając ją papilotkami.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cynamon.
3. W osobnej misce mieszamy mleko, olej oraz ekstrakt waniliowy. Dodajemy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy (nie musimy dokładnie).
4. Dodajemy po trochu pulpę, delikatnie mieszając; opcjonalnie dodajemy groszki czekoladowe.
5. Rozlewamy masę po równo do foremek (papilotek) i pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia.
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli wykorzystujemy pulpę z soku z imbirem, dobrze jest z niej wcześniej "wybrać" te łyczate części korzenia imbiru, które w niej pozostały.