puszka.pl - pysznie!

Bezglutenowe ciasto bananowe z gruszkami i orzechami

Skoro sama szefowa zachwala, to muszę spróbować - pomyślałam. A że jabłka mi już nieco spowszedniały (zimą jakoś więcej ich w mojej diecie), to postanowiłam poeksperymentować z innymi owocami. Rezultaty zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie, bo ciasto - mimo paru istotnych zmian - wyrosło, szybko znika z foremki, a do tego jest bardzo łatwe.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na keksówkę ok 40 x 11 x 7 cm

3 duże bardzo dojrzałe banany
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła
3 niewielkie dojrzałe gruszki
1/3 szklanki oleju
2 garście orzechów włoskich
2 szklanki mąki (proponuję jaglaną z gryczaną, proporcje 50/50)
1 łyżka sody
szczypta soli

opcjonalnie:
- aromat (mi pasuje rumowy, ale migdałowy też byłby dobry)
- kilka łyżek kakao/karobu
- 1/2 lub 1/3 szklanki otrębów owsianych lub gryczanych

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 180 st.C, żeby zdążył się nagrzać. Keksówkę wyłożyć papierem.

Banany skroić do miski na półksiężyce grubości ok 5mm.
Dodać słodzidła. Mieszać widelcem, aż część bananów zamieni się w papkę, a w tej papce będzie jeszcze trochę całych kawałków.

Dodać zblendowaną wcześniej jedną gruszkę, olej, orzechy pokruszone na ćwiartki, mąkę, sodę, sól + opcjonalnie aromat, kakao/karob i otręby.
Po wymieszaniu do masy dodać pokrojone w kostkę dwie gruszki.

Masę przełożyć do keksówki. Piec w temperaturze 180 st. przez ok 50 minut.

Wskazówki i uwagi:

Mam niską tolerancję na słodkie, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, to lepiej niech da więcej słodzidła.

Ponieważ ciasto jest składnikowo bardzo mokre, może zdarzyć się, że będzie potrzebne dłuższe pieczenie. Polecam po 45 minutach sprawdzić wilgotność ciasta. Ponieważ badanie patyczkiem może być błędne (banany i gruszki są mokre), warto rozkroić ciasto po środku na 3 cm głębokości i rozchylić. Jeśli na tej wysokości będzie upieczone, to znaczy, że jest już gotowe.
Nadesłał(a) Chelonia, dnia: Jan 31, 2014
Źródło/autor przepisu: modyfikacja piernika z jabłkami: http://puszka.pl/przepis/2321-piernik_z_jablkiem_z_musu_jablkowego_.html

Twoje zapiski: