puszka.pl - pysznie!

Spaghetti z kapustą pekińską, ciecierzycą i curry

Zainspirowałam się przepisem na kapustę pekińską duszoną z sosem sojowym, czosnkiem i natką. Kapusta w połączeniu z makaronem i kilkoma dodatkami tworzy bardzo szybki, pyszny i aromatyczny obiad.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron spaghetti
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 puszki ciecierzycy
cebula
marchewka
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól
1 łyżeczka curry
papryka słodka i/lub chilli
pieprz ziołowy
sos sojowy

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, ciecierzycę odsączamy i płuczemy, cebulę siekamy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski (najłatwiej obieraczką), czosnek w plasterki. Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie.

W czasie gdy makaron się gotuje rozgrzewamy na głębokiej patelni z grubym dnem olej. Wrzucamy czosnek, smażymy na dużym ogniu przez parę sekund, często mieszając. Następnie dodajemy cebulę oraz marchew i sypiemy curry. Cały czas mieszamy, warzywa powinny się szybko przesmażyć, tak żeby były chrupiące. Pod koniec dodajemy kapustę i ciecierzycę i smażymy razem przez ok. 3 minuty.

Całość mieszamy z ugotowanym makaronem, doprawiamy papryką i pieprzem ziołowym i obficie skrapiamy sosem sojowym. Podajemy.

Wskazówki i uwagi:

- Użyłam makaronu razowego, przełamanego na pół.
- Całe smażenie powinno się odbywać na dość dużym ogniu i krótko - mniej więcej te 8-10 minut, kiedy gotuje się makaron.
- Ja podałam to danie z sosem słodko kwaśnym z butelki, świetnie się komponowało.
Nadesłał(a) majczi, dnia: Jan 23, 2014
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: