Kapustę szatkujemy, ciecierzycę odsączamy i płuczemy, cebulę siekamy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski (najłatwiej obieraczką), czosnek w plasterki. Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie.
W czasie gdy makaron się gotuje rozgrzewamy na głębokiej patelni z grubym dnem olej. Wrzucamy czosnek, smażymy na dużym ogniu przez parę sekund, często mieszając. Następnie dodajemy cebulę oraz marchew i sypiemy curry. Cały czas mieszamy, warzywa powinny się szybko przesmażyć, tak żeby były chrupiące. Pod koniec dodajemy kapustę i ciecierzycę i smażymy razem przez ok. 3 minuty.
Całość mieszamy z ugotowanym makaronem, doprawiamy papryką i pieprzem ziołowym i obficie skrapiamy sosem sojowym. Podajemy.
Wskazówki i uwagi:
- Użyłam makaronu razowego, przełamanego na pół.
- Całe smażenie powinno się odbywać na dość dużym ogniu i krótko - mniej więcej te 8-10 minut, kiedy gotuje się makaron.
- Ja podałam to danie z sosem słodko kwaśnym z butelki, świetnie się komponowało.
Nadesłał(a) majczi,
dnia: 2014-01-23 23:47:20.436
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.