Zagotuj 3 szklanki wody i wrzuć groch. Gotuj aż połowa grochu się rozpadnie, a druga będzie miękka.
W międzyczasie pokrój cebulę na drobną kostkę i zeszklij na małej ilości oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili starte warzywa. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem aż będą miękkie.
Gotowe warzywa dodaj do ugotowanego grochu. Masę dopraw i dokładnie wymieszaj. Dodawaj partiami mąkę owsianą aż masa stanie się plastyczna. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
Wskazówki i uwagi:
Ja wybrałam wersję niskotłuszczową, jednak kotlety świetnie smakowałyby w panierce i smażone na dużej ilości oleju.
Nadesłał(a) nasse,
dnia: 2014-01-10 19:29:05.249
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.