Danie wywodzi się z kuchni arabskiej. Jest to połączenie soczewicy (brązowej lub zielonej) z ryżem, rzadziej z kaszą lub bulgurem, przybrane mocno zrumienioną cebulką.
Pierwsze wzmianki na temat Mujaddary można znaleźć w irakijskiej książce kucharskiej z 1226 roku. Jest to danie na tyle popularne, że w świecie wschodnioarabskim funkcjonuje powiedzenie: "Głodny człowiek byłby gotowy sprzedać swoją duszę za półmisek Majaddary" :)
1 łyżeczka kuminu
sól
świeżo mielony pieprz
opcjonalnie: cynamon, pasta curry, odrobina sosu sojowego i sok z cytryny
2 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Wstawić do gotowania ok. 3-4 szklanki wody.
Przepłukać soczewicę i umieścić ją w niezbyt małym garnku z 2 szklankami wody i zmiażdżonym czosnkiem, gotować 15 minut.
W tym czasie w osobnym naczyniu namoczyć ryż, zalewając go wrzącą wodą w takiej ilości, aby był przykryty. Odcedzić ryż i dodać go do gotującej się soczewicy wraz z 1,5 szklanki wody. Dodać kumin, sól i pieprz, przykryć, gotować, aż wszystko zmięknie (około 15 minut).
Kiedy wszystko się gotuje, kroimy cebule w półksiężyce i smażymy ją na oliwce na brązowo.
Ryż z soczewicą wykładamy na talerze i przykrywamy pierzynką z cebulki. Można również wymieszać cebulkę z ryżem i soczewicą, ale tradycyjnie podaje się właśnie z cebulką na górze.
Wskazówki i uwagi:
* Aby danie było bardziej kolorowe, można urozmaicić je dodając marchewkę pokrojoną w kosteczkę. Gotujemy ją wraz z soczewicą.
* Danie można również przyprawić mocniej dodając, poza kuminem, cynamon, pastę curry, odrobinę sosu sojowego i sok z cytryny.
* Ryż i soczewicę można po ugotowaniu przesmażyć na oliwce. Moim zdaniem takie dobrze przesmażone (około 10 minut) są o wiele lepsze.
* Mujaddara jest tradycyjnie serwowana z jogurtem naturalnym w gronie warzyw i przystawek, ciepłych lub zimnych, ale kombinacji jest wiele:
- można zrobić prosty dip na bazie jogurtu naturalnego z ogórkiem, czosnkiem i miętą (coś w rodzaju tzatziki),
- można też zrobić pikantny dip (1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1/2 łyżeczki cynamonu, kuminu, korzenia kolendry, ostrej papryki, 3 łyżki siekanej świeżej mięty, skórka z cytryny, szczypta soli)
- można podawać z surówkami ze świeżynki,falafelem lub innymi przystawkami.
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2013-12-13 21:46:48.24
Źródło/autor przepisu: oparte na kilku przepisach z neta, głównie na tym: http://arabiczeal.com/mujaddara-palestinian-lentils-rice/