puszka.pl - pysznie!

Wegańskie mac and cheese (z "masą serową" z kalafiora i tahini)

Mac and cheese - danie, które jest niezwykle popularne w krajach anglosaskich to nic innego jak prosta zapiekanka z makaronu i sera. Taka wersja zapiekanki może nie jest najzdrowszą potrawą, jednak mac and cheese chyba nigdy nie aspirowało do bycia daniem zdrowym. :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

ok. 200 g makaronu (najlepsze są rurki, muszelki lub świderki)
opcjonalnie ok. 100 g świeżego szpinaku

1/2 główki kalafiora
ok. 2 szklanek wody
1 łyżka tahini
1 łyżka oleju
1 łyżka syropu z agawy lub cukru innego słodu o w miarę neutralnym smaku
szczypta kurkumy
sól
pieprz
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczkę cebuli w proszku
1 łyżeczkę gorczycy w proszku (lub 2 łyżeczki musztardy)
wędzona papryka w proszku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej by był "mocno al dente".
- Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy w wodzie lub na parze, po czym przekładamy go do blendera, dolewamy wodę i miksujemy aż otrzymamy gładką pastę.
- Zmiksowany kalafior wrzucamy do garnka, dodajemy tahini, olej i przyprawy. Energicznie mieszamy i czekamy aż całość 'zabulgocze'. Na końcu dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy całość i trzymamy na ogniu aż zgęstnieje.
- Odcedzony makaron i gotowy sos mieszamy ze sobą (możemy też opcjonalnie dodać do całości surowy szpinak) i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
- Zapiekamy 'na oko' w zależności od piekarnika - ja przykładowo trzymałam 20 minut w ok. 160*.

Na dobrą sprawę nie musimy tez całości zapiekać. Wystarczy, że makaron ugotujemy tak jak lubimy, dodamy sos (i zblanszowany szpinak) i podgrzejemy całość.

Wskazówki i uwagi:

Do sosu możemy oczywiście użyć mniej wody i mąki ziemniaczanej, a więcej kalafiora - musimy wtedy jednak pamiętać, że smak kalafiora będzie bardziej wyraźny.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: Dec 2, 2013
Źródło/autor przepisu: Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej jednak pomysł na sos z kalafiora zaczerpnęłam z bloga Fat Free Vegan, który później zmodyfikowałam.

Twoje zapiski: