puszka.pl - pysznie!

Chai Masala - indyjski przepis na rozgrzewającą herbatę

Pyszna herbata po indyjsku - chai z mlekiem i rozgrzewającymi przyprawami. Idealny napój na mroźne dni. Mleko można oczywiście zastąpić z powodzeniem również mlekiem roślinnym.

Z czego składa się chai?

* Herbata – do chaju najlepsza jest oczywiście prawdziwa indyjska herbata – jest to specjalny gatunek herbaty o drobnych liściach. Można ją nieraz dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Można ją jednak także z powodzeniem zastąpić herbatą Lipton Yellow Label – nie będzie to już ten sam smak, ale za to świetny substytut.

* Mleko – choć panuje u nas raczej moda na chude mleko, do chaju bardziej zaleca się dodanie mleka pełnotłustego, a czasem nawet odrobiny masła. Dlaczego? Naturalne związki chemiczne zawarte w przyprawach, które stanowią o ich smaku i aromacie, najlepiej rozpuszczają się w tłuszczach – co oznacza, że dodając mleko pełnotłuste będziesz cieszyć się bardziej intensywnym smakiem i aromatem.

* Masala – to właśnie sekret wyśmienitego chaju. To specjalna mieszanka rozgrzewających, aromatycznych przypraw, która nie tylko nadaje chajowi indyjskiemu niezwykły smak i zapach, ale także rozsiewa piękny aromat w całym domu. Poniżej zdradzimy Ci prawdziwy, indyjski przepis na chai masalę!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 1

1/2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
1/2 szklanki wody
1 lub 2 łyżeczki cukru (można zastąpić również miodem)
1 łyżeczka liści herbaty indyjskiej lub 1 torebka herbaty Lipton Yellow Label
1/8 do 1/4 łyżeczki chai masali

Chai masala: (*)
- 160 g czarnego pieprzu
- 125 g imbiru
- 50 g cynamonu
- 60 g kardamonu
- 60 g goździków
- 60 g gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do garnka i gotuj na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy mleko się zagotuje, zdejmij z ognia, dobrze zamieszaj i… gotowe! Smacznego :-)

Wskazówki i uwagi:

(*) Uwaga! Przyprawy do mieszanki chai masala muszą być zmielone na drobny proszek!
Nadesłał(a) Radhe Vega, dnia: 2013-11-24 23:18:07.319
Źródło/autor przepisu: http://radhevega.pl/

Twoje zapiski: