Kasza jaglana z suszonymi pomidorami, soczewicą i cukinią
Przepyszny sposób na "oswojenie" kaszy jaglanej - jeśli nie jedliście jej do tej pory, to polecam wypróbować ten przepis, bo jaglanka bajecznie komponuje się z suszonymi pomidorami :). Przy tym danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a i nadaje się do zapakowania i zabrania ze sobą do pracy. Smakuje na ciepło jako obiad i na zimno - jako sałatka.
Kaszę gotujemy na sypko. Soczewicę płuczemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy pod przykryciem. Ma być miękka, lecz nie rozgotowana.
W międzyczasie kroimy pomidory i cukinię w kostkę. Cukinię podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy (lub bez, jeśli mamy dobrą patelnię :)), aż zmięknie. Pestki dyni i słonecznik prażymy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy. Można dodać troszkę oleju z pomidorów dla smaku.
Wskazówki i uwagi:
*robiłam to danie z soczewicą brązową i czerwoną (pomarańczową). obie wersje tak samo smaczne, więc myślę że nie ma większej różnicy, jakiej odmiany użyjemy. czerwonej trzeba tylko bardziej pilnować, bo szybciej się gotuje.
Nadesłał(a) majczi,
dnia: 2013-11-24 23:11:58.638
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.