puszka.pl - pysznie!

Zupa soczewicowo-pomidorowa z włoszczyzną, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami

Pyszna, gęsta, pożywna zupa.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

3 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
mały kawałek pora
1 łyżka oliwy do smażenia
1/2-2/3 szklanki czerwonej soczewicy
ok. 2 l wody
ok. 6 ziemniaków
kartonik przecieru pomidorowego (0,5 l)

liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru

ja użyłam jeszcze:
kumin
kolendra
kurkuma
pasta curry
papryka wędzona
ostre curry
kilka kropel sosu chilli

Przygotowanie:

1) Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w większą kostkę lub półplasterki. Pokroić drobno pora.
2) W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa, podsmażyć przez jakieś 3 minuty, żeby puściły aromat.
3) Dodać opłukaną soczewicę, zalać wodą, dodać liście, ziele angielskie i pieprz (soli na razie nie), gotować przez ok. 10 minut.
4) Po tym czasie dodać sól i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować dalej przez kolejne 10 minut (lub nieco krócej).
5) Dodać przecier pomidorowy, kumin, kolendrę, kurkumę i ew. inne przyprawy. Pogotować jeszcze chwilę (5 minut), po czym dorzucić wyciśnięty czosnek i starty imbir.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Kumin, kolendrę i kurkumę dodałam dopiero na koniec, ale myślę, że spokojnie można je dorzucić na pierwszym etapie - podsmażania warzyw.
Oczywiście lista przypraw dowolna, ja podałam użyte przez siebie.
Nadesłał(a) joa, dnia: Dec 13, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: