Dynia duszona w pomidorach z cebulą
Dynia i pomidory to super małżeństwo ;) Cebula dodaje do sosu aksamitną konsystencję i słodki akcent, który świetnie uzupełnia pomidory. Najlepsze pod słońcem jest połączenie tego sosu z kaszą gryczaną, ale pasuje też do innych kasz, ziemniaków, pieczonych ziemniaków, makaronu, czegokolwiek :) W Puszce jest też bardzo podobny przepis na sos z tartej dyni i pomidorów.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dynia - ćwiartka niedużej, ok. 800 g (ze skórką), najlepiej trochę melonowej, która się rozpadnie, i trochę np. Hokkaido, która zachowa formę
2-6 pomidorów
1 cebula
ew. 2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny i ew. ziołowy
odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki (z wyjątkiem Hokkaido - tej dyni się nie obiera) i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy niezbyt drobno, czosnek w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię, cebulę i czosnek, smażymy co jakiś czas mieszając. Jednocześnie obieramy pomidory i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do całości (im wcześniej tym bardziej się rozduszą). Pichcimy, aż dynia zrobi się miękkawa - w sumie zajmie to ok. 10 min. Doprawiamy do smaku.
W wersji bez oleju wszystkie składniki wrzucamy jednocześnie. Ewentualnie część pomidorów dodajemy pod koniec, żeby przynajmniej część się nie rozpadła.
Twoje zapiski: