puszka.pl - pysznie!

Kotlety z kaszy jaglanej i kapusty włoskiej


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3-4

1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2-3 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, kurkuma

opcjonalnie: bułka tarta, skrobia ziemniaczana lub inny zagęszczacz

Przygotowanie:

Kaszę należy wypłukać i ugotować, ja tym razem wpadłam na niezły pomysł, bo zagotowałam ją z ok. szklanką wody przez kilka minut, a potem wraz z garnkiem wstawiłam do nagrzanego, lecz już wyłączonego piekarnika. Wyszła z tego konsystencja idealna do kotletów, czyli kleista.

Kapustę poddusić do miękkości, dokładnie odsączyć, zmieszać z przestudzoną kaszą, przyprawić, dodać zagęszczacz, jeśli trzeba.

Obtaczać w tartej bułce, kłaść na wysmarowaną olejem blachę i wkładać do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec z obu stron do zrumienienia.

Wskazówki i uwagi:

Proponuję dodać sporo majeranku i kminku, bo inaczej potrawa może być mdła.
Nadesłał(a) Lily, dnia: 2013-10-18 05:12:14.978
Źródło/autor przepisu: Mój blog: http://wegetarianskiblog.blox.pl

Twoje zapiski: