Bakłażana kroimy w plastry, solimy z obu stron, odstawiamy. To zlikwiduje ewentualny gorzki posmak, ale też bakłażan zrobi się mniej gąbczasty i łatwiej usmaży.
Z pomidorów przygotowujemy sałatkę - doprawiamy solą, przeciśniętym czosnkiem, octem winnym. Dobrze jest też dorzucić świeżą bazylię i ew. drobno posiekaną cebulę, pieprz.
Bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju. Najlepiej na patelni grillowej. Później grillujemy lub opiekamy pieczywo - patelnia, toster, piekarnik, co wolicie.
Składamy tosty: bakłażan jest tłusty, więc pieczywa nie traktujemy żadną oliwą. Po prostu układamy bakłażana, a na wierzchu odsączone z soku pomidory.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2013-10-12 15:40:31.927
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.