puszka.pl - pysznie!

Aromatyczne grzanki z bakłażanem i sałatką z pomidorów


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pieczywo
bakłażan
olej do smażenia

pomidory
sól
czosnek
ocet winny, najlepiej balsamiczny
ew. świeża bazylia, cebula, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w plastry, solimy z obu stron, odstawiamy. To zlikwiduje ewentualny gorzki posmak, ale też bakłażan zrobi się mniej gąbczasty i łatwiej usmaży.

Z pomidorów przygotowujemy sałatkę - doprawiamy solą, przeciśniętym czosnkiem, octem winnym. Dobrze jest też dorzucić świeżą bazylię i ew. drobno posiekaną cebulę, pieprz.

Bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju. Najlepiej na patelni grillowej. Później grillujemy lub opiekamy pieczywo - patelnia, toster, piekarnik, co wolicie.

Składamy tosty: bakłażan jest tłusty, więc pieczywa nie traktujemy żadną oliwą. Po prostu układamy bakłażana, a na wierzchu odsączone z soku pomidory.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Oct 12, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: